هشدار جدی به پزشکیان: در زمانه سرکشی افسارگسیخته ترامپ و نتانیاهو مراقب تحلیلهای جنگطلبانه در داخل باشید/ شاید «صلح قدرتمند» در دسترس باشد
مسئولیت کارشناسی قوه مجریه و رئیسجمهور در تمهید مقدمات برای عبور از بحران، در اجتناب از جنگ و در تمهید مذاکرات مسئولیت مهمی از منظر امنیت ملی است.
کیومرث اشتریان استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در روزنامه شرق نوشت:
گرایش بخش مهمی از مردمی که به آقای پزشکیان رأی دادهاند، این است که با توجه به تکثر نهادی ساختار بوروکراتیک و بازیگران پیدا و پنهان در جمهوری اسلامی، «قوه مجریه منتخب» در سیاست خارجی نقشی اثرگذار در «تصمیمسازی» داشته باشد و فرایندها را از بازیهای گروههای بیمسئولیت و خودسر پالایش کند.
اینکه درون نظام تصمیمگیری چه میگذرد، مردم عادی و حتی نخبگان و فعالان سیاسی نمیتوانند ببینند اما مسئولیت قوه مجریه در پیگیری خواست عمومی مبنی بر نظارت بر روندهای تصمیمسازی و مهمتر از آن مشارکت در تصمیمسازی را نباید نادیده گرفت.
اینکه «تصمیمگیری با نهادهای بالادستی است» نافی مسئولیت قوه مجریه و شخص رئیسجمهور در «تصمیمسازی» و پایش هوشمندانه این فرایندها نیست. تاریخ روابط خارجی جمهوری اسلامی نشان میدهد این امر که مسئولیت «پرونده آمریکا» در شورای عالی امنیت ملی یا دیگر نهادهای مرتبط با چه کسانی است، مسئله مهمی بوده و هست؛ اینکه بیرون از این شورا چه نهادها یا چه گروههایی (از جمله گروههای فشار پیدا و پنهان) در این فرایند تأثیرگذارند، همواره مسئله مهمی بوده است و بالاخره اینکه در بزنگاههای تاریخی، افراد یا گروههایی با اقداماتی خودسر یا غیرخودسر بر جریان روابط خارجی تأثیرگذار بودهاند، همواره مهم بوده است.
مسئولیت رئیسجمهور در چنین مواردی غیرقابل انکار است. «تصمیمسازی» عبارت است از تمهید مقدمات فکری در چارچوب استراتژیهای کلان کشور. البته این تصمیمسازی میتواند نقش فعالانهتری بیابد و با ارائه اطلاعات و تحلیلهای لازم در تغییر استراتژیهای جدید مؤثر و تعیینکننده باشد. آیا وزارت خارجه نقشی در تصمیمسازی (و نه ضرورتا تصمیمگیری) ایفا میکند؟ آیا نقش آن فعال است یا منفعل؟
در فرایندهای سیاست خارجی گاه نقش جهالت بازیگران غیرمسئول بیش از «نفوذی»ها بوده است. جهل در اینجا در دو معنا به کار رفته است؛ یکی در برابر علم و دیگری در برابر عقل (یعنی حماقت، سفاهت و بیاعتنایی) این دومی مهمتر از اولی بوده است؛ جهالتی که در زیر غبار غلیظی از ایدئولوژی سیاسی یا سبکسریهای افراد یا آرمانهای به ظاهر انقلابی پنهان شده است. دستگاه دیپلماسی کشور مهمترین وظیفهاش غلبه بر جهالت است و نه حفظ «موقعیت»های مأموریت خارجی. «جاهلان را فخر میباید ز جهلِ خود که دهر/ انتقام جرم نادان را ز دانا میکشد».
مسئولیت کارشناسی قوه مجریه و رئیسجمهور در تمهید مقدمات برای عبور از بحران، در اجتناب از جنگ و در تمهید مذاکرات مسئولیت مهمی از منظر امنیت ملی است. نمیتوان آن را به قول یک طنزنویس در حد معرفی ویراستار برای متن نامههای دیپلماتیک محدود کرد. کارشناسیهای فعالانه، تخصصی و شرافتمندانه گاه سرنوشت کشور را تعیین میکند. فقدان اقتدار و اختیار در «تصمیمگیری» به معنای بیمسئولیتی در «تصمیمسازی» نیست.
آقای رئیسجمهور! در زمانه سرکشیهای افسارگسیخته ترامپ و نتانیاهو مراقب بیمسئولیتیهای خودسرانه و تحلیلهای جنگطلبانه در داخل باشید؛ شاید «صلح قدرتمند» در دسترس باشد.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0