کل 13219 امروز 10
  • تاریخ : چهارشنبه - ۲۴ - اردیبهشت - ۱۴۰۴
  • برابر با : Wednesday - 14 - May - 2025
  • ساعت :

    دکتر موسی غنی نژاد: پیامبر مخالف قیمتگذاری دستوری بود؛مسئولان کشور ما با کدام توجیه شرعی این کار را می کنند؟

    نگاهی به تاریخ اقتصادی نیم‌قرن اخیر در کشور ما نشان می‌دهد تورم مزمن دو رقمی به همراه قیمت‌گذاری دستوری تبدیل به دو ویژگی اصلی اقتصاد ایران در این مدت شده و دور باطلی را تشکیل داده است که می‌توان آن را تله توسعه‌نیافتگی دانست.

    دکتر موسی غنی‏‏‌نژاد در روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: نگاهی به تاریخ اقتصادی نیم‌قرن اخیر در کشور ما نشان می‌دهد تورم مزمن دو رقمی به همراه قیمت‌گذاری دستوری تبدیل به دو ویژگی اصلی اقتصاد ایران در این مدت شده و دور باطلی را تشکیل داده است که می‌توان آن را تله توسعه‌نیافتگی دانست.

    قیمت‌گذاری دستوری از سوی دولت سراسر اقتصاد ایران را فرا گرفته است. کمتر بازاری را می‌توان در کشور ما سراغ گرفت که دولت به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم در آن چنین سیاستی را اعمال نکرده باشد.

    جالب است بدانیم قیمت‌گذاری دستوری یکی از خط قرمزهای پیامبر اسلام در تدبیر اقتصادی در دوران زمامداری سیاسی خود بوده است. در سیره نبوی نقل است که ایشان، برخلاف سنت رایج آن زمان، هیچ‌گاه حاضر به قیمت‌گذاری کالاها در بازار حتی در زمان قحطی و درخصوص کالاهای احتکاری نشدند و توصیه فرمودند از آنجا که «قیمت‌ها دست خداست»،چنین کالاهایی باید به هر قیمتی که در بازار معین می‌شود، عرضه شوند.

    حال یک پرسش اساسی: در جامعه کنونی ما که گفته می‌شود دولت و سیاست در آن اسلام‌بنیاد است چگونه ممکن است دولت در همه بازارها قیمت‌گذاری دستوری کند و این چنین بی اعتنا به سیره نبوی باشد؟

    اغلب فعالان اقتصادی دادشان از قیمت‌گذاری دستوری به آسمان رسیده است؛ اما دولتیان را گویا پروای شنیدن این فریاد تظلم‌خواهی نیست.

    تنها توجیه چنین رویکردی، حمایت از توده‌های مردم یا به‌اصطلاح اقشار آسیب‌پذیر در برابر تورم کمرشکنی است که کارد را به استخوان رسانده است. این توجیهِ کاملا بی‌اساس مبتنی بر خلط دو مفهوم کاملا متفاوت یعنی تورم و گران‌فروشی است.

    تورم در همه‌جای دنیا پدیده‌ای ناشی از سیاست‌های نادرست پولی در حوزه اقتصاد کلان است و هیچ ربطی به گران‌فروشی تولیدکنندگان، تاجران یا کسبه ندارد. مسوولی که تورم را به اسب سرکشی تشبیه می‌کند که با بگیر و ببند و تدابیر امنیتی باید افسار آن را کشید، یا هیچ بویی از علم اقتصاد به مشامش نرسیده یا آن‌قدر ایدئولوژی‌زده است که تمایلی به روبه‌رو شدن با واقعیت ندارد.

    اگر با قیمت‌گذاری دستوری و تدابیر امنیتی می‌شد جلوی تورم را گرفت، در این نیم‌سده اخیر که چنین سیاستی سکه رایج بوده، حداقل باید یک مورد موفق در این خصوص می‌داشتیم. البته این مشکل مختص کشور ما نیست، در سایر کشورها هم از نظر تاریخی هیچ مورد موفقی از اجرای چنین سیاستی در مبارزه با تورم ثبت نشده است.

    اصرار بر تکرار تجربه‌های شکست‌خورده، آن هم با شدت و حدت بیشتر، چه توضیحی غیر از ایدئولوژی‌زدگی بیمارگونه دارد؟ برخی مسوولان دولتی مانند پوپولیست‌ها در همه جای دنیا یافته‌های علمی را تحقیر می‌کنند و مدعی می‌شوند جای این یافته‌ها صرفا در کتاب‌های درسی است و بهره‌ای از حقیقت در عالم واقع ندارند.

    این بزرگواران علم را نفی می‌کنند؛ اما نمی‌گویند مبنای نظری تصمیماتشان چیست. آنها که علاوه بر بی‌اعتنایی به علم، درکی از حکمت موجود در سیره نبوی هم ندارند، تصور می‌کنند صرفا با اراده‌های خاص، دستور و بگیروببند می‌توانند به مقابله با پدیده تورم بروند. اما نمی‌دانند این جنگ دُن‌کیشوت‌وار با تورم سرکنگبینی است که بر صفرا خواهد افزود.

    قیمت‌گذاری دستوری موجب ناکارآمدی در کل نظام اقتصادی می‌شود؛ زیرا قیمت‌های نسبی در بازار همانند فانوس دریایی راهنمای حرکت کشتی‌ اقتصاد در مسیر درست‌ است که با از کار انداختن آن کشتی به گِل خواهد نشست. به سخن دیگر، قیمت‌گذاری دستوری به جای اینکه تورم را مهار کند، با پراکندن اطلاعات نادرست در بازار، مصرف‌کنندگان و تولید کنندگان را گمراه می‌کند و موجب اتلاف منابع می‌شود. نتیجه نهایی این فرآیند تضعیف توان اقتصادی و تکمیل دور باطلی است که تبدیل به تله توسعه‌نیافتگی کشور ما شده است.

    نوشته های مشابه

    همراه اول، ایرانسل و رایتل، از افزایش ۷۵ درصدی قیمت اینترنت چقدر به جیب می‌زنند؟
    24 - اردیبهشت - 1404

    همراه اول، ایرانسل و رایتل، از افزایش ۷۵ درصدی قیمت اینترنت چقدر به جیب می‌زنند؟

    روز دوشنبه بود که خبری مبنی بر درخواست اپراتورهای همراه اول، ایرانسل و رایتل برای افزایش قیمت اینترنت تا ۷۵ درصد سروصدا به پا کرد. این اپراتورها در نامه‌ای خطاب به رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، با اشاره به فشارهای اقتصادی ناشی از افزایش نرخ ارز، تورم و تحریم‌ها، خواستار بازنگری در نرخ‌گذاری خدمات اینترنت شده‌اند.

    ترامپ از همین حالا پیروزی خود را در سعودی به دست آورد/اوپک می‌تواند به راحتی خلاء ایران را پر کند اما مساله تنگه هرمز است
    24 - اردیبهشت - 1404

    ترامپ از همین حالا پیروزی خود را در سعودی به دست آورد/اوپک می‌تواند به راحتی خلاء ایران را پر کند اما مساله تنگه هرمز است

    قبل از ترک واشنگتن، ترامپ پیش از این پیروزی مهمی را از ریاض به شکل نفت خام اضافی به دست آورده بود که به کاهش قیمت نفت کمک کرده است.

    مصرف این سه دارو خطر مرگ ناگهانی را افزایش می‌دهد
    24 - اردیبهشت - 1404

    مصرف این سه دارو خطر مرگ ناگهانی را افزایش می‌دهد

    بنابه گفته کارشناسان خدمات بهداشتی بریتانیا، داروهای ضدافسردگی با داروهای دیگر تداخلات پیش‌بینی‌نشده‌ای دارند. از این داروها که ممکن است با داروهای ضدافسردگی ایجاد تداخل کند، باید به داروی بدون نسخه ایبوپروفن اشاره کرد.

    پس لرزه گرانی ۷۵ درصدی قیمت اینترنت
    24 - اردیبهشت - 1404

    پس لرزه گرانی ۷۵ درصدی قیمت اینترنت

    نماینده خدابنده در مجلس دوازدهم، گفت: به نوعی ۷۵ درصد گرانی اینترنت شاید باعث افزایش ۱۴۰ درصدی هزینه‌های مردم می‌شود چراکه خودبه‌خود اینترنت به دلیل فیلترینگ گرانتر از آنچه در قرارداد هست، عرضه می‌شود.

    ارسال دیدگاه

    مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
    برو بالا